Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Μητρικός Θηλασμός  /   Μικρά συχνά προβλήματα κατά τον θηλασμό

Μικρά συχνά προβλήματα κατά τον θηλασμό

Ραγάδες στις θηλές

Οι ραγάδες είναι από τις πιο συχνές επιπλοκές. Κλινικές εκδηλώσεις των ραγάδων είναι : ο πόνος της θηλής, οι επιφανειακές μικροαμυχές στην άκρη της θηλής ή οι σχισμές στην κορυφή της. Μερικές φορές ολόκληρη η θηλή είναι κατακόκκινη και ματώνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η πρόληψη των ραγάδων είναι απαραίτητη.

Που οφείλονται και πώς να αποφύγουμε τις τραυματισμένες θηλές:

  1. Οι τραυματισμένες θηλές είναι αποτέλεσμα λανθασμένης θέσης-προσκόλλησης του βρέφους στο μαστό της μητέρας (το βρέφος πιπιλίζει τη θηλή).
  2. Το βρέφος δεν πρέπει να κοιμάται έχοντας στο στόμα του τη θηλή του μαστού.
  3. Το στήθος δεν πρέπει να τραβιέται απότομα από το στόμα του βρέφους όταν έχει τελειώσει το θηλασμό.
  4. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά  ή οινόπνευμα για την περιποίηση του μαστού, διότι διαταράσσουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής καθώς και το pH δέρματος και είναι εύκολο να τραυματιστούν.
  5. Αλλάζετε συχνά τη στάση θηλασμού. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται πάντα τα ίδια σημεία της θηλής.
  6. Διατηρήστε τη θηλή στεγνή. Φοράτε ρούχα που να επιτρέπουν τον καλό αερισμό του στήθους.
  7. Στην περίπτωση που ο μαστός είναι ιδιαίτερα συμφορημένος, κάντε ένα ελαφρό μασάζ στο στήθος πριν το θηλασμό. Έτσι, το βρέφος δεν χρειάζεται να κάνει πολύ δυνατές θηλαστικές κινήσεις και η θηλή δεν καταπονείται.

Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές

Με τον όρο επίπεδες θηλές εννοούμε τις θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες σε σχέση με δέρμα της περιοχής, όταν όμως δεχθούν ερέθισμα, όπως το κρύο ή η πίεση στην περιοχή της θηλαίας άλω, βγαίνουν προς τα έξω. Μια μητέρα με επίπεδες θηλές, αν κάνει μια ελαφριά τριβή των θηλών, μπορεί να τις βοηθήσει να βγουν προς τα έξω.

Σαν εισέχουσες θηλές ορίζονται οι θηλές εκείνες, που σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι στραμμένες προς τα έξω, όταν όμως ασκηθεί κάποιο ερέθισμα στο στήθος, στρέφονται προς τα μέσα. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, όταν με δύο δάχτυλα πιέσετε στην περιοχή της θηλαίας άλω. Οι θηλές, όπως και το στήθος, αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να αλλάξει η ανατομία της περιοχής, καθώς προετοιμάζεται ο μαστός για τον επερχόμενο θηλασμό του βρέφους.

Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να γίνει προετοιμασία και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλαδή η μέλλουσα μητέρα να κάνει μασάζ στις θηλές της: τραβώντας τις θηλές προς τα έξω και στρίβοντας τες με το δείκτη και τον αντίχειρα για 2-3 λεπτά 2 φορές της ημέρα. Θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και τεχνητή θηλή, αν και δεν είναι προτιμητέο ή ακόμα και θήλαστρο. Άλλωστε το βρέφος απομυζά τη θηλαία άλω όταν θηλάζει και όχι τη θηλή.

Πέτρωμα του στήθους

Σ’ αυτή την περίπτωση το στήθος διογκώνεται, πετρώνει, βαραίνει και πονά, εξαιτίας της συμφόρησης του μαστού με γάλα. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της γαλουχίας και ιδιαίτερα στην αρχή της δηλαδή τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Εάν η μητέρα θηλάζει συχνά, ειδικά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση, αποτρέπεται η εμφάνιση πετρώματος του μαστού. Εάν το στήθος αδειάζει κανονικά ο κίνδυνος της συμφόρησης του είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Ο καλύτερος τρόπος για να αδειάσει ο μαστός είναι να θηλάζει συχνά και αποτελεσματικά το βρέφος. Όταν όμως ο μαστός είναι διογκωμένος το βρέφος δυσκολεύεται να θηλάσει. Ένα ζεστό μπάνιο ή ζεστές υγρές κομπρέσες σε συνδυασμό με ελαφρό μασάζ πριν την έναρξη του θηλασμού, θα βοηθήσει να διασταλούν οι πόροι ώστε να αρχίσει να ρέει το γάλα για να θηλάσει το βρέφος.

Εάν μετά το θηλασμό εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ, τότε πρέπει να βγάλετε το υπόλοιπο γάλα. Η εξαγωγή του γάλακτος μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, ή με  χειρομαλάξεις των μαστών ή με θήλαστρο. (Εικόνα 1,2) Αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες το πέτρωμα των μαστών περνάει μέσα σε 1 με 2 ημέρες.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr