Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Ανάπτυξη Βρέφους – Παιδιού  /   Νήπιο

Νήπιο

Το νήπιο μετά τον 1ο χρόνο της ζωής

Το βρέφος πέρασε στην νηπιακή ηλικία. Αυτό σημαίνει μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς.  Τα νήπια αρχίζουν συνήθως μέχρι τον 16-17ο μήνα της ζωής να περπατούν, να ανεβαίνουν σκάλες, λένε τις πρώτες τους λεξούλες, εξερευνούν το περιβάλλον. Απαιτούν, αρχίζουν να δείχνουν προτιμήσεις, ακόμη και να αρνούνται. Προσπαθούν να σκαρφαλώσουν και να αγγίξουν τα πάντα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή : ασφαλίστε συρτάρια, πρίζες, επικίνδυνες γωνίες, απομακρύνεται απορρυπαντικά, φάρμακα και μικρά αντικείμενα, δημιουργώντας  ασφαλές περιβάλλον για το παιδί. Το παιχνίδι του γίνεται πιο οργανωμένο και συχνά αναζητά την παρέα άλλων παιδιών. Μιμείται, δείχνει, ζητά και συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειας. Στο τέλος του 2ου χρόνου είναι ικανό να κάνει μικρές προτάσεις.

Η οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου χρόνου της ζωής. Μετά την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ζωής μπορεί να πίνει γάλα 3ης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη ή κοινό παστεριωμένο γάλα του εμπορίου. Σιγά σιγά το νήπιο αρχίζει να τρώει το φαγητό όλης της οικογένειας. Στον 13ο μήνα προστίθεται το αυγό καλά βρασμένο (10 λεπτά σε νερό που βράζει). Για  15 ημέρες  δίνουμε μόνο τον κρόκο και αμέσως μετά το ασπράδι. Αυγό δίνουμε 1-3 φορές την εβδομάδα στο γεύμα των 10:00 πμ. Το ψάρι με το αυγό καλό είναι να μην ξεκινούν ταυτόχρονα). Στους επόμενους μήνες το νήπιο αρχίζει να τρώει το φαγητό της οικογένειας με προσοχή στο αλάτι.

Συγκεκριμένα :

  • Κρέας (μοσχάρι) = 2 φορές την εβδομάδα
  • Κοτόπουλο = 1 φορά την εβδομάδα
  • Ψάρι =1 φορά την εβδομάδα
  • Όσπρια ==1 φορά την εβδομάδα
  • Ζαρζαβατικά== 1 φορά την εβδομάδα
  • Ζυμαρικά ==1 φορά την εβδομάδα

Μην αλέθετε πλέον το φαγητό του. Απλώς πατήστε το με το πιρούνι. Ξεκινήστε να δίνεται το φρούτο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Είναι φυσιολογικό τα νήπια να δείχνουν προτιμήσεις και να επιλέγουν το φαγητό που τους αρέσει. Αποφύγετε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στο παιδί σας. Ενδιάμεσα πριν το μεσημεριανό γεύμα ένα φρούτο, το απόγευμα κρέμα και το βράδυ γάλα ή φαγητό. Εντάξτε το παιδί στο διαιτολόγιο της οικογένειας. Προσέξτε την υγιεινή των δοντιών. Αποφύγετε τα γλυκά και κάθε βράδυ βουρτσίστε απαλά τα δόντια του νηπίου χωρίς οδοντόκρεμα. Αν χρησιμοποιεί πιπίλα κάντε προσπάθεια να την σταματήσετε γιατί επηρεάζει την οδοντοφυΐα και προάγει την τερηδόνα.

Το νήπιο στην ηλικία αυτή κάνει μεγάλα βήματα όσον αφορά την ανάπτυξη και τις δεξιότητες του. Μην δυσανασχετείτε αλλά βοηθείστε το. Η ομαλή μετάβαση από την νηπιακή στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr