Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Παιδικό άσθμα  /   Θεραπεία

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία του άσθματος;

Η θεραπεία του άσθματος βασίζεται στην :

  • Άμεση αντιμετώπιση
  • Θεραπεία προφύλαξης από ασθματικά επεισόδια
  • Περιορισμό των παραγόντων κινδύνου

Το άσθμα δεν αποτελεί νόσο που μπορεί να εξαφανιστεί με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία που εφαρμόζεται έχει ως σκοπό να περιορίσει τη συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια των ασθματικών παροξυσμών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δεδομένου ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες εμπλέκονται στο άσθμα κάθε θεραπευτικό πλάνο πρέπει να εξατομικεύεται συνδυάζοντας φάρμακα που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά για τον κάθε μικρό ασθενή.

Τι είναι τα εισπνεόμενα φάρμακα;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εισπνεόμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο άσθμα:

  • Ανακουφιστικά (αντιμετωπίζουν άμεσα τα συμπτώματα)
  • Προστατευτικά (βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων)

  Σε ήπιο άσθμα χορηγούμε στο παιδί ανακουφιστικά φάρμακα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα βρογχοδιασταλστικά φάρμακα με κύριο εκπρόσωπο την σαλβουταμόλη. Σε μέτριο ή σοβαρό άσθμα χορηγούμε στο παιδί προφυλακτική αγωγή. Πρώτης εκλογής είναι η μοντελουκάστη ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούμε εισπνεόμενη κορτιζόνη μόνη της ή σε συνδυασμό με τη μοντελουκάστη.  Η προφυλακτική αγωγή αγωγή χορηγείται συνεχόμενα με ελάχιστο διάστημα τους 3 μήνες. Η διάρκεια χορήγησης αγωγής προφύλαξης εξαρτάται από το πόσο καλά ελέγχεται το άσθμα του παιδιού. Σταδιακά μειώνουμε την αγωγή και εφόσον οι ασθματικές εκδηλώσεις υποχωρούν μπορούμε να διακόψουμε.  Η απόφαση διακοπής λαμβάνεται πάντα από τον ειδικό.

      Στις συνήθεις δόσεις των εισπνεόμενων φαρμάκων οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Μπορεί να χρειαστεί να περάσει διάστημα έως και 6 εβδομάδων για την πλήρη εμφάνιση της αποτελεσματικότητας τους.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr