Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αλλεργίες  /   Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αλλεργίας;

     Το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία μιας αλλεργίας είναι ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου που προκαλεί τα συμπτώματα και η αποφυγή της επαφής με αυτό. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διαφορετικές ομάδες φαρμάκων που μπορούν, εφόσον λαμβάνονται σωστά, όχι μόνο να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά και να μειώσουν την αυξανόμενη φλεγμονή των ιστών που προκαλούν οι χρόνιες αλλεργίες.

Αποσυμφορητικά

    Oι αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη ή τα αποσυμφορητικά σπρέι δρουν συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα τοιχώματα της μύτης, προκαλώντας ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Τα φάρμακα αυτά ενεργούν γρήγορα αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται για μεγάλες περιόδους κάθε φορά διότι μπορεί να βλάψουν το βλεννογόνο της μύτης  ( μέγιστη διάρκεια χορήγησης οι 5 ημέρες).

Αντιασθματικά ανακουφιστικά φάρμακα

       Τα φάρμακα αυτά ενεργούν χαλαρώνοντας τον συσταλμένο λείο μυ (βρογχοδιασταλτικά φάρμακα) ο οποίος προκαλεί στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα βρογχικό άσθμα.

Ενυδατικά σκευάσματα

      Oι μαλακτικές /ενυδατικές ουσίες ανακουφίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα και αποτελούν την κυριότερη αγωγή για όλες τις δερματικές διαταραχές που προκαλούν κνησμό και απολέπιση.

Αντιισταμινικά φάρμακα

      Τα αντιισταμινικά ανακαλύφθηκαν πριν από 50 χρόνια και αποτελούν τα φάρμακα πρώτης εκλογής  στην θεραπεία της αλλεργίας. Την τελευταία δεκαετία έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια σκευάσματα αντιισταμινικών (αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς). Όπως και τα αντιισταμινικά της πρώτης γενιάς, τα σκευάσματα αυτά εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα κύτταρα και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων της αλλεργίας (κνησμός, ερύθημα). Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς έχουν το πλεονέκτημα να μην εισχωρούν στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μην προκαλούν υπνηλία.

Κορτικοστεροειδή

     Τα κορτικοστεροειδή είναι ισχυρά και αποτελεσματικά αντιαλλεργικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Παρόλο που δεν αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση της αλλεργικής φλεγμονής. Παρόλο που αυτή η ομάδα σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται όταν λαμβάνονται τα  κορτικοστεροειδή από το στόμα  (υπό τη μορφή δισκίων) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό τα στεροειδή διατίθενται ως ρινικά σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα, εισπνεόμενα για το άσθμα και κρέμες για τη θεραπεία των δερματικών αλλεργιών αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό λόγω της τοπικής τους απορρόφησης και δράσης,  τις συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα κορτικοστεροειδή παραμένουν η πλέον αποτελεσματική αγωγή σε σοβαρές μορφές αλλεργιών, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr