Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αλλεργίες  /   Κνίδωση – Αγγειοοίδημα

Κνίδωση – Αγγειοοίδημα

Τι είναι η κνίδωση και το αγγειοοίδημα;

    Η κνίδωση είναι συχνό νόσημα και εκδηλώνεται σε 15% του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του. Οι κνιδώσεις χαρακτηρίζονται από παροδικούς πομφούς (πρηξίματα-εξανθήματα όπως εκείνα της τσουκνίδας που είναι ωχρά ή ερυθρά) και εκδηλώνονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (εικόνα 1). Όταν τα πιέσεις εξαφανίζονται και παρουσιάζουν έντονο κνησμό (φαγούρα). Οι πομφοί παράγονται από τη διαφυγή του πλάσματος του αίματος από τα αγγεία του δέρματος λόγω ερεθισμού τους από την ισταμίνη, η οποία απελευθερώνεται από ορισμένα κύτταρα που λέγονται μαστοκύτταρα μετά την επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο.  Οι κνιδώσεις διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Η κνίδωση που εκδηλώνεται για λίγες ημέρες ως 6 βδομάδες χαρακτηρίζεται ως οξεία, ενώ όταν διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες χαρακτηρίζεται ως χρόνια.

    Το αγγειοοίδημα (παλαιότερη ονομασία αγγειονευρωτικό οίδημα) αποτελεί μια εν τω βάθει κνίδωση στην οποία τα οιδήματα (πρηξίματα) προσβάλλουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και τον υποδόριο ιστό. Τα οιδήματα προσβάλλουν περιοχές στις οποίες ο υποδόριος ιστός είναι χαλαρός όπως είναι τα βλέφαρα και τα χείλη (εικόνα 2,3). Οι βλάβες μπορεί να είναι φυσιολογικού η ερυθρού χρώματος, συνοδεύονται από κνησμό και συνήθως υποχωρούν μέσα σε 48-72 ώρες.

Ποια είναι τα αίτια των κνιδώσεων;

     Η κνίδωση μπορεί να ταξινομηθεί αναλόγως της διάρκειας και των αιτιολογικών παραγόντων. Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται τα είδη της κνίδωσης και η αιτιολογία τους.

    Οι συνηθέστερες μορφές αγγειοοιδήματος συνδυάζονται με τις άλλες μορφές κνίδωσης. Σε 10% των ασθενών το αγγειοοίδημα μπορεί να εκδηλωθεί ανεξαρτήτως της κνίδωσης. Οι μορφές αυτές είναι συνήθως κληρονομικές και συνήθως το παρουσιάζει ο ένας από τους γονείς.

Τα αίτια των κνιδώσεων στα παιδιά είναι τα παρακάτω:

λοιμώξεις , κυρίως οι ιογενείς και οι παρασιτώσεις

φάρμακα

τροφές : αυγά, γάλα, ψάρι, οστρακοειδή, ξηροί καρποί , φρούτα, δημητριακά , μπαχαρικά

έντομα (σφήκες, μέλισσες)

περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα : κυρίως οι γύρεις

χρωστικές και συντηρητικά τροφίμων

    Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, το κύριο αίτιο οξείας κνίδωσης είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Στα μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά ενοχοποιούνται περισσότερο οι λοιμώξεις και τα φάρμακα.


Τι εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν στα παιδιά;

      Στις οξείες κνιδώσεις συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε καμμία εξέταση. Είναι μια συχνή πάθηση (περίπου 1 στα 6 παιδιά θα πάθουν ένα επεισόδιο οξείας κνίδωσης).

 Στις χρόνιες κνιδώσεις προβαίνουμε σε εργαστηριακό έλεγχο.  Ο  εργαστηρικός έλεγχος συνήθως είναι ο ακόλουθος:

  • γενική αίματος (ελέγχουμε τα ηωσινόφιλα πού συχνά είναι αυξημένα > 5%)
  • γενική εξέταση ούρων
  • έλεγχος της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών (ΤΚΕ)
  • αλλεργιολογικός έλεγχος με IgE και Rast ή δερματικά τεστ (σε τροφικά και αερο-αλλεργιογόνα)
  • δείκτες ηπατίτιδας Β (σύνδρομο Gianoti-Crosti)
  • έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών

Ποια θεραπεία χορηγούμε στα παιδιά με κνίδωση-αγγειοίδημα;

Έχοντας υπ' όψη μας τα αίτια της νόσου, η οξεία κνίδωση αντιμετωπίζεται επομένως με:

1. Aνεύρεση και απομάκρυνση ή αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανευρίσκουμε το αίτιο.

2. Συστηματική χορήγηση αντιισταμινικών μία με δύο εβδομάδες επιπλέον μετά την πλήρη υποχώρηση του εξανθήματος, διότι με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η πιθανότητα υποτροπής.

3. Η συστηματική χορήγηση κορτιζόνης  σπάνια ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της οξείας κνίδωσης

      Στη χρόνια κνίδωση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις  χορηγούμε κορτιζόνη από το στόμα. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να αυξήσουμε τη δόση του αντιισταμινικού ή να χορηγήσουμε συνδυασμό αντιισταμινικών.

   Για την αντιμετώπιση του αγγειοιδήματος χορηγούμε αντιισταμινικά και αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη είναι αυτή που θα σώσει τον ασθενή όταν παρουσιαστεί οίδημα λάρυγγα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούμε και κορτιζόνη από το στόμα. Η αντιμετώπιση αγγειοιδήματος ιδίως αν αυτό αφορά το πρόσωπο του παιδιού και υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα σε Νοσοκομείο.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr