Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αεροθάλαμοι χορήγησης εισπνεόμενων

Αεροθάλαμοι χορήγησης εισπνεόμενων

Αεροθάλαμοι χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων

Οι αεροθάλαμοι είναι πλαστικές συσκευές σε σχήμα σωλήνα που φέρουν επιστόμιο ή μάσκα στο ένα άκρο και ένα άνοιγμα για την εφαρμογή του εισπνεόμενου φαρμάκου, στο άλλο άκρο.

Γιατί είναι σημαντικοί;

Κάνουν ευκολότερη και περισσότερο αποτελεσματική τη χορήγηση των εισπνεόμενων φαρμάκων με τη μορφή αεροζόλης, έτσι ώστε μεγαλύτερη ποσότητα τους να εναποτίθεται στους πνεύμονες.

Η χρήση τους είναι απλή και επιπλέον φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τους νεφελοποιητές στην αντιμετώπιση των ασθματικών παροξυσμών.

Βοηθούν στον περιορισμό τόσο των τοπικών όσο και των συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών μειώνοντας την ποσότητα του φαρμάκου που εναποτίθεται στη στοματική κοιλότητα και το φάρυγγα, καθώς και την απορρόφηση του στη συστηματική κυκλοφορία.

Πως λειτουργούν;

Όταν το εισπνεόμενο φάρμακο απελευθερωθεί μέσα στον αεροθάλαμο τα σωματίδια του κυκλοφορούν μέσα σε αυτόν και μπορεί στη συνέχεια να ληφθεί απευθείας με εισπνοές. Οι αεροθάλμοι έχουν μία βαλβίδα μίας διαδρομής που επιτρέπει την πραγματοποίηση εκπνοών μέσω της μάσκας ή του επιστομίου, χωρίς να χάνεται ποσότητα του φαρμάκου, ενώ εξασφαλίζεται η άνετη αναπνοή του ασθενούς.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΟΥΣ

  • Όλοι όσοι χρησιμοποιούν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή με τη μορφή αεροζόλης (Inhalers) ως προφύλαξη ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Παιδιά άνω των 6-10 ετών που έχουν πρόβλημα συγχρονισμού με τις συσκευές ξηράς σκόνης. Τότε λαμβάνουν αγωγή με τη μορφή αεροζόλης μέσω του αεροθαλάμου
  • Όλα τα παιδιά που είναι μικρότερα των 6 ετών και παίρνουν εισπνεόμενα φάρμακα
  • Κατόπιν των παραπάνω, συνιστούμε όλα τα παιδιά που λαμβάνουν αγωγή με inhalers να χρησιμοποιούν αεροθάλαμο

Επιλογή κατάλληλου τύπου αεροθαλάμου

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αεροθαλάμων με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Δύο είναι τα κύρια είδη τους: οι μεγάλου όγκου και οι μικρού όγκου.

Οι αεροθάλαμοι μεγάλου όγκου έχουν σχήμα οβάλ και είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος . Οι αεροθάλαμοι μικρού όγκου έχουν συνήθως σχήμα σωλήνα. Είναι πιο εύχρηστοι γιατί είναι μικρότεροι και επομένως μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε τσάντες χειρός και σχολικές τσάντες. Πολλά μεγαλύτερα παιδιά καθώς και ενήλικες χρησιμοποιούν αεροθαλάμους μικρού όγκου γιατί μεταφέρονται ευκολότερα.

Σε μεγαλύτερα αυτής της ηλικίας παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο επιστόμιο. Ο χρόνος που θα αποφασιστεί η αλλαγή της μάσκας σε επιστόμιο θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα του παιδιού και την προτίμηση του. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι χρήση αεροθαλάμου με επιστόμιο σημαίνει ότι λιγότερη ποσότητα του φαρμάκου εναποτίθεται στη μύτη και επομένως περισσότερη καταλήγει στους πνεύμονες.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές χρήσης του αεροθαλάμου με επιστόμιο:

Τεχνική της βαθιάς εισπνοής (για παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών)

1. Τα χείλη του παιδιού εφαρμόζουν σταθερά γύρω από το επιστόμιο

2. Ανακινείτε καλά το εισπνεόμενο

3. Εφαρμόζετε το εισπνεόμενο στο άνοιγμα που υπάρχει στο άκρο του αεροθαλάμου

4. Πατάτε το εισπνεόμενο μία φορά

5. Το παιδί παίρνει μία βαθιά και μεγάλης διάρκειας εισπνοή, κρατά την αναπνοή του για περίπου 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνέει. Επαναλαμβάνει για 2η φορά την εισπνοή.


Τεχνική των 5 αναπνοών (για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών καθώς και σε ασθματικό παροξυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας)

1. Εφαρμόζετε τη μάσκα στο πρόσωπο του παιδιού σας, έτσι ώστε να υπάρχει καλή εφαρμογή γύρω από τη μύτη και το στόμα.

2. Ανακινείτε καλά το εισπνεόμενο.

3. Εφαρμόζετε το εισπνεόμενο στο άνοιγμα που υπάρχει στο άκρο του αεροθαλάμου.

4. Πατάτε το εισπνεόμενο μία φορά.

5. Αφήνετε το παιδί σας να πάρει 5 αργές αναπνοές παρακολουθώντας την κίνηση της βαλβίδας στο πάνω μέρος του αεροθαλάμου

6. Εάν πρόκειται να κάνετε , σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, 2-3 πατήματα , συνεχίζετε να ψεκάζετε χωρίς να βγάλετε τη μάσκα από το πρόσωπο, αρκεί το κάθε πάτημα να συνοδεύεται από τις ανάλογες εισπνοές.

Θυμηθείτε:

Καθαρίστε τον αεροθάλαμο με καθαρό οινόπνευμα

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr