Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αλλεργίες  /   Τι είναι αλλεργία;

Τι είναι αλλεργία;

Τι είναι η αλλεργία

       Η αλλεργία αποτελεί ένα σημαντικό αίτιο νοσηρότητας τα τελευταία χρόνια με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης. Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε έναν εξωτερικό παράγοντα, (γύρη, σκόνη, νύγμα εντόμου κ.α), ο οποίος δεν αποτελεί πραγματική απειλή για τον οργανισμό. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται αλλεργιογόνο και έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης ή και επαφής με το δέρμα.

Ποια είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα;

Τα συνήθη αλλεργιογόνα είναι τα ακόλουθα:

  • Ακάρεα της οικιακής σκόνης
  • Γύρεις
  • Τρίχωμα ζώων
  • Τροφές (αυγό, γάλα, ξηροί καρποί...)
  • Επαγγελματικά αλλεργιογόνα (βιολογικά, χημικά)
  • Μύκητες
  • Νύγματα εντόμων
  • Φαρμακευτικές ουσίες

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των αλλεργικών παθήσεων;

     Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλεργικής νόσου είναι η κληρονομικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η απουσία λοιμώξεων και η έκθεση σε αλλεργιογόνα. Η κληρονομική προδιάθεση φαίνεται ότι αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση αλλεργιών στα παιδιά. Όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί ο κίνδυνος να εκδηλωθεί αλλεργία στα παιδιά τους ανέρχεται στο 75%. Οι λοιμώξεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα. (Εικόνα 1)

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργία;

     Οι αλλεργικές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένες όμως αλλεργίες είναι πιθανότερο ότι θα εκδηλωθούν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Η αλλεργία είναι πιο συχνή στη βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικία και μπορεί να φτάνει και το 6% του παιδικού πληθυσμού. Ένα αλλεργικό άτομο μπορεί να εκδηλώσει μόνο μία αλλεργική πάθηση ή και περισσότερες είτε την ίδια χρονική στιγμή είτε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αναλυτικά στον πίνακα 2 αναφέρονται οι αλλεργίες ανά ηλικιακή ομάδα.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Λεωφόρος Όχι 13
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr