Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Ανάπτυξη Βρέφους – Παιδιού  /   Βρέφος 6 ως 9 μηνών

Βρέφος 6 ως 9 μηνών

Το βρέφος από τον 6ο ως τον 9ο μήνα

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η εισαγωγή της στερεάς τροφής στην διατροφή του βρέφους από τον 6ο μήνα. Το βρέφος θα κάνει συνολικά 5 γεύματα. Η αποστείρωση σταματάει, τηρούμενοι αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. Η πρώτη στερεά τροφή είναι τα φρούτα. Αυτά αντικαθιστούν το γεύμα των 10:00 πμ. Η  παρασκευή της κρέμας γίνεται ως εξής:

  • Μισό μήλο μόνο του για την δύο πρώτες ημέρες. Αλέστε το στο μπλέντερ προσθέτοντας ελάχιστη ποσότητα νερού σε περίπτωση που δεν λιώνει τελείως
  • Την τρίτη ημέρα προσθέστε και μισό αχλάδι
  • Την έκτη ημέρα προσθέστε και μισή μπανάνα
  • Το πορτοκάλι (μισό στημένο) προστίθεται τον 7ο μήνα
Ξεκινήστε με ένα - δύο κουταλάκια. Μην πιέζεται το βρέφος να φάει γιατί η εμπειρία για αυτό είναι πρωτόγνωρη. Συμπληρώστε μετά με γάλα για να αναπληρώσει το γεύμα. Μην απογοητεύεστε, σιγά σιγά θα τρώει όλη την κρέμα (συνολικά 200-250 γραμμάρια). Χρησιμοποιήστε κουταλάκια σιλικόνης. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της εισαγωγής νέας τροφής τηρείστε το αυστηρά γιατί θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Μετά τις πρώτες 10 ημέρες του 6ου μήνα ξεκινάμε την κρέμα ρυζαλεύρου η οποία θα αντικαταστήσει το γεύμα των 6:00. Αρχικά φτιάξτε την με αραιή σύσταση (οι οδηγίες αναγράφονται στο κουτί) και προοδευτικά πιο πηκτή (αρχικά  τις πρώτες 4-5 ημέρες 100 γραμμάρια και τις επόμενες ως 200-250 γραμμάρια) . Αν το γεύμα δεν είναι ικανοποιητικό συμπληρώστε με γάλα.

Τα υπόλοιπα γεύματα για τον 6ο μήνα αποτελούνται από γάλα. Η αλλαγή του γάλατος από 1ης σε 2ης βρεφικής ηλικίας γίνεται μετά την συμπλήρωση του 6ου μήνα. Μέχρι το τέλος του 6ου μήνα δεν θα υπάρξει άλλη μεταβολή στην διατροφή του βρέφους.

Μετά την συμπλήρωση του 6ου μήνα θα προστεθεί το μεσημεριανό γεύμα. Αρχικά θα ξεκινήσουμε με χορτόσουπα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι, ρύζι και αργότερα λίγο σέλινο. Βράζουν όλα μαζί και μετά προσθέτουμε λίγο λάδι. Αλάτι δεν βάζουμε καθόλου μέχρι την ηλικία των 2 ετών Αποφεύγουμε το αλάτι καθώς είναι επιβαρυντικό για την νεφρική λειτουργία. Σε 15 ημέρες προσθέτουμε το κρέας : μοσχάρι και κοτόπουλο (50-100 γραμμάρια το γεύμα). Το μοσχάρι για να αλέθεται πιο καλά καλό είναι να πείτε στον κρεοπώλη να σας το κάνει κιμά. Το κρέας βράζει αρχικά από μόνο του και στη συνεχεία μαζί με τα λαχανικά. Το μοσχάρι εναλλάσσεται με το κοτόπουλο. Μετά την παρασκευή του γεύματος (συνολικά 250 γραμμάρια) και αφού φτάσει σε επιθυμητή θερμοκρασία αλέθεται μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Αρχικά το βρέφος θα φάει 2-3 κουταλάκια και θα συμπληρώνεται με γάλα. Σιγά σιγά όμως θα τρώει όλο του το γεύμα.

Στην φρουτόκρεμα προσθέστε πορτοκάλι.  Ο 7ος και 8ος μήνας θα συνεχίσουν χωρίς διατροφικές αλλαγές.

Στον 9ο μήνα προσθέτουμε την φαρίν λακτέ, η οποία θα αντικαταστήσει το απογευματινό γεύμα ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν ως είχαν. Το βρέφος λοιπόν κάνει συνολικά 5 γεύματα: γάλα (7-8:00) – φρούτα (10-11:00)- φαγητό (14-15:00)- κρέμα (18-19:00)- γάλα (21-22:00), περίπου 4 ώρες απόσταση το ένα γεύμα από το άλλο.

Από τον 6ο μήνα περίπου θα αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Στον 7ο-8ο μήνα θα αρχίσει να κάθεται και στον 9ο να μπουσουλάει. Αρχίζει να λέει τις πρώτες του συλλαβές.


Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Λεωφόρος Όχι 13
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr