Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Παιδικό άσθμα  /   Τι είναι άσθμα;

Τι είναι άσθμα;

Τι είναι το βρογχικό άσθμα;

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πάθηση στα παιδιά και συναντάται στο 7-11% του παιδικού πληθυσμού, διαρκώς αυξανόμενο σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την ασθένεια που προκαλεί τις περισσότερες απουσίες από το σχολείο και περιορίζει όσο καμία άλλη ασθένεια τη δραστηριότητα των παιδιών.

Το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος στην οποία όταν οι βρόγχοι ερεθιστούν στενεύουν οπότε η ποσότητα του αέρα που φθάνει στους πνεύμονες ελαττώνεται. (εικόνα 1)

Η στένωση των αεραγωγών στο άσθμα προκαλείται από:

  • Τον ερεθισμό (φλεγμονή) της εσωτερικής επιφάνειας τους (βλεννογόνος)
  • Την αυξημένη παραγωγή βλέννας
  • Τη σύσπαση των μυών του τοιχώματος των αεραγωγών (βρογχόσπασμος)

Οι παραπάνω παράγοντες αρχικά είναι απολύτως αναστρέψιμοι

Το βρογχικό άσθμα το κατατάσσουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

  • το Εξωγενές αλλεργικό βρογχικό άσθμα
  • το Ενδογενές βρογχικό άσθμα

Το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα οφείλεται κυρίως στην επίδραση διαφόρων παραγόντων που προέρχονται από έξω, δηλ. από το περιβάλλον και λέγονται αλλεργιογόνα (τριχώματα ζώων, γύρη λουλουδιών κλπ). Η μορφή αυτή του άσθματος προσβάλει συνήθως την παιδική ηλικία και οφείλεται κυρίως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού εξωγενείς παράγοντες. Υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση (και άλλα άτομα της οικογενείας με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα κλπ). Όταν εμφανίζεται σε μικρή ηλικία, τις περισσότερες φορές κατά την εφηβεία παρουσιάζει αυτόματη ίαση.

Το ενδογενές άσθμα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του, γι' αυτό και η μορφή αυτού του άσθματος είναι γνωστή και σαν άσθμα αγνώστου αιτιολογίας. Προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Λεωφόρος Όχι 13
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr