Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αναπνευστικά Προβλήματα  /   Βρογχιολίτιδα

Βρογχιολίτιδα

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;

     H βρογχιολίτιδα είναι οξεία ιογενής λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προσβάλει τους μικρούς βρόγχους και τα βρογχιόλια σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Συνήθως μεταδίδεται από άλλο άτομο που παρουσιάζει συνάχι και βήχα. Στα μικρά παιδιά η ίωση ξεκινά με συνάχι, πυρετό και μετά από 1-2 ημέρες προσβάλλει τους μικρούς βρόγχους και τα βρογχιόλια προκαλώντας σπασμό και εκκρίσεις (φλέματα) που οδηγεί σε στένωση τους, με αποτέλεσμα την δυσκολία στη ροή του αέρα στους πνεύμονες. (Εικόνα 1)

      Το βρέφος ή το νήπιο παρουσιάζει κλινικά βήχα και χουρχούρισμα στην αναπνοή και ορισμένες φορές δύσπνοια και γογγυσμό. Τα συμπτώματα του παιδιού διαρκούν 3 με 4 ημέρες εκτός από τον βήχα που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες παραπάνω (ως και 10 ημέρες).

       Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται από τον παιδίατρο και καλό είναι να αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια ιδίως αν πρόκειται για μικρό βρέφος.

     Η αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας είναι η καλή ενυδάτωση. Στις βαριές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η νοσηλεία του παιδιού στο Νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και οξυγόνο.

Όταν υπάρχουν συχνές υποτροπές βρογχιολίτιδας τότε μπαίνει σοβαρά η υπόνοια να μην πρόκειται για ιώσεις αλλά για αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Πότε ανησυχούμε και ζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια;

  • Όταν μειώνεται ή πρόσληψη υγρών από το βρέφος στο μισό
  • Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός
  • Όταν το βρέφος δυσκολεύεται τόσο στην αναπνοή που αδυνατεί να κρατήσει πιπίλα
  • Όταν το χρώμα του παιδιού είναι ωχρό ή κυανό
  • Όταν το βρέφος είναι νωθρό (κοιμάται συνέχεια)

Εικόνα 1. Στην βρογχιολίτιδα τα σωληνάκια που λέγονται βρογχιόλια γεμίζουν από φλέματα και στενεύουν

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Λεωφόρος Όχι 13
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr