Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Αναπτυξιακές Διαταραχές

Αναπτυξιακές Διαταραχές

Τι είναι οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές;

Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (P.D.D., Pervasive Developmental Disorders) αποτελούν ομάδα διαταραχών χαρακτηριζόμενη από δυσκολίες στην ανάπτυξη πολλαπλών βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, όπως η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση. Η ανάπτυξη των νηπίων αφορά διάφορους τομείς όπως η ομιλία, η επικοινωνία, η αδρή κινητικότητα (πότε κάθεται , πότε βαδίζει..) και η λεπτή κινητικότητα (σύλληψη με τα δάκτυλα, γραφή..).

Αν σε κάποιον ή κάποιους τομείς υστερεί ένα παιδί τότε εμφανίζει διαταραχή της ανάπτυξης. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1940. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ( σύμφωνα με τον Wing& Gould 1979) η καθυστέρηση ομιλίας, η διαταραχή στην επικοινωνία, η διαταραχή στην συμπεριφορά και η διαταραχή στις κοινωνικές σχέσεις.
Ποιες είναι οι αναπτυξιακές διαταραχές;

Στις αναπτυξιακές διαταραχές διακρίνουμε 5 βασικές κατηγορίες.

  • Aυτισμός (Autism)
  • Σύνδρομο Asperger (Asperger Syndrome)
  • Σύνδρομο Rett (Rett Syndrome)
  • Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή (Childhood Disintegrative Disorder)
  • Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή- μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (P.D.D.-N.O.S., Pervasive Developmental Disorder- not otherwise specified)

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παιδιού με αναπτυξιακή διαταραχή;

Πρόκειται για μια εγκεφαλική δυσλειτουργία. Τα παιδιά αυτά αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον γύρω κόσμο και έχουν αδυναμία έκφρασης επιθυμιών και συναισθημάτων .

Τα παιδιά με αναπτυξιακή διαταραχή παρουσιάζουν απόσυρση και αδιαφορία για τους άλλους. Συχνά το παιδί δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα παρά για τους ανθρώπους. Ο ύπνος τους είναι διαταραγμένος.


Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr