Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Ανάπτυξη Βρέφους – Παιδιού  /   Βρέφος 10 ως 12 μηνών

Βρέφος 10 ως 12 μηνών

Το βρέφος από τον 9ο ως τον 12ο μήνα

Το βρέφος σε αυτό το τρίμηνο αρχίζει να μπουσουλάει και ανασηκώνεται υποστηριζόμενο. Ορισμένα βρέφη ρίχνουν και τα πρώτα τους βήματα μέχρι τον χρόνο. Το βρέφος μέχρι τον 12ο μήνα είναι ικανό να προφέρει 2-3 λεξούλες (μαμά, έλα, μαμ..) να μιμείται και να ακολουθεί απλές εντολές. Αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ότι συμβαίνει γύρω του και θέλει να συμμετέχει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τα μικρά αντικείμενα γιατί ακόμη του αρέσει να χρησιμοποιεί την γεύση για να εξερευνήσει τον κόσμο. Πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλον φιλικό προς το παιδί ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που το περιβάλλουν (γωνίες από τραπεζάκια, γυμνά καλώδια και μπρίζες, επικίνδυνα γυάλινα αντικείμενα…).

Βγάζει περισσότερα δοντάκια και είναι ικανό να μασά ελαφρά την τροφή του. Μην αλέθεται εντελώς το φαγητό του. Το να μάθει από νωρίς να μασά την τροφή του θα το βοηθήσει να μιλήσει νωρίτερα. Το ψάρι σαν ψαρόσουπα (μπακαλιάρος κατά προτίμηση) προστίθεται στον 11ο μήνα (μία φορά την εβδομάδα). Αποφύγετε τις ακατάλληλες τροφές (σοκολάτες, πατατάκια κλπ). Οι υπόλοιπες αλλαγές στην διατροφή του βρέφους γίνονται μετά τον χρόνο.

Προσοχή μην ξεχνάτε τους εμβολιασμούς και την ανά μήνα παρακολούθηση τους βρέφους από τον παιδίατρο. Ο πρώτος χρόνος της ζωής είναι η σημαντικότερη περίοδος ανάπτυξης του παιδιού.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Δωδώνης 1 – Λεωφόρος Όχι
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr